Negler består av keratin, det samme som håret er bygd opp av. De er festet i neglroten som ligger dypt ned i underhuden. Her produseres det friske celler, som omdannes til døde, keratiniserte celler når de passerer bakre hudfold. Fordi negler er dødt materiale kan de klippes uten smerte.

De vokser ca 0,1 mm i døgnet, men vokser fortere om sommeren enn om vinteren, fortere på yngre enn på eldre mennesker og fortere på hendene enn på føttene. De vokser også raskere på neglbitere og på den hånden man bruker mest.

Siden neglene er bygd opp lagvis vil de kunne dele seg i tynne lag hvis de er veldig tørre, f.eks. hvis de blir spritet daglig som følge av jobb i helsevesenet eller hvis man jevnlig bruker neglelakk.

Vanlige endringer/tilstander som kan oppstå:

-Hvite prikker/flekker i neglsengen kommer ikke av mangler i kostholdet som mange tror, men rett og slett av slag mot/skade på neglen. Den hvite flekken er celler som slipper taket i hverandre, og dette vokser ut og blir borte av seg selv.

-Riller på tvers kan skyldes genetiske årsaker og enkelte sykdommer, infeksjoner eller medisiner. Gravide kan også ha lettere for å få disse.

-Riller på langs er svært vanlig og kan komme/bli tydeligere med alderen siden hele kroppens system går saktere. De kan også oppstå ved sykdommen Alopecia Areata.

-Gule negler kommer rett og slett oftest av mangel på bruk av underlakk når man lakker neglene. Er de derimot fortykkede, porøse og etter hvert deformerte er det mest sannsynlig neglsopp.

Daglig pleie:

Masser gjerne inn neglolje i neglen og neglbåndet hver dag for å styrke neglen og gjøre den mer fleksibel. Oljen har så små molekyler at den trenger ned i

neglen, i motsetning til krem. Er de veldig tørre kan det hjelpe å gi dem et varmt oljebad.

Fil neglene jevnlig, fra yttersiden og inn mot midten, og helst med en sandpapir- eller glassfil.

Unngå daglig bruk av neglelakk da dette er meget uttørkende. Men når det først brukes så husk å bruke en underlakk for å beskytte neglen, og bruk en neglelakkfjerner som er mildest mulig.