[tm_pb_section admin_label=”section”][tm_pb_row admin_label=”row”][tm_pb_column type=”4_4″][tm_pb_text admin_label=”Text”]

Vi har alle hud. Varierende i farge, endret fra ung til gammel, med eller uten fregner og føflekker. Men både hudens oppbygning og funksjon er lik hos alle.

Huden er kroppen største organ. Hos en voksen person er huden nesten to kvadratmeter stor og veier ca tre kilo. Den omhyller oss, sørger for regulering av kroppstemperaturen, beskytter mot væsketap og ytre angrep som infeksjoner, stråling og skadelige stoffer, skiller ut stoffer og fungerer som fettlager. Dessuten er huden et sanseorgan som reagerer på berøring , trykk og smerte.

Huden består av tre lag: overhuden (epidermis), lærhuden (dermis) og underhuden (subcutis).

Overhuden:

Dette er det øverste laget i huden, barrieren som beskytter oss mot omgivelsene våre. Den er tynn, men kan variere fra 0,3 til 1,5 mm i tykkelse.

Innerst i overhuden er cellene levende, og det dannes hele tiden nye celler som dyttes opp til overflaten. Denne prosessen tar ca. en måned. De levende cellene i overhuden produserer fettstoffer som danner en nesten vanntett barriere. I overhudens levende lag finner vi melanocytter som er pigmentproduserende celler. De produserer fargestoffet melanin, som gir den brune fargen du får etter soling og som beskytter den underliggende lærhuden mot de skadelige UV- strålene fra sola.

Lærhuden:

Her finner vi blodårer, svettekjertler, hårrøtter med muskler, talgkjertler, nerver og sanseceller.

Blodårene frakter bort avfallsstoffer og tilfører huden oksygen og næringsstoffer. Blodet som sirkulerer i lærhuden er også med på å regulere kroppstemperaturen. Svettekjerlene produserer svette som skilles ut gjennom hudporer når vi blir varme, for eksempel ved fysisk aktivitet. Talgkjertler ligger rundt hårrøttene og produserer talg som gjør huden myk. Sansecellene registrerer berøring, trykk, kulde og varme mens nervecellene registrerer smerte.

Underhuden:

Underhuden er det innerste laget i huden og består først og fremst av fettceller. Dette fungerer som isolasjonslag og demper slag og støt mot huden. Fettceller er også energilager for kroppen. Underhuden inneholder i tillegg mye vevsvæske og fungerer dermed som vannreservoar. Matvaner, arv og hormoner er med på å bestemme underhudens tykkelse.

Mvh
Hilde Hartvedt Breda
Skinworks by Hendrix

[/tm_pb_text][/tm_pb_column][/tm_pb_row][/tm_pb_section]